Terug

Welke wijn bij welke kaas? 5 gouden tips voor betere foodpairing.

We weten allemaal wel dat kaas en wijn een geweldige match kunnen zijn. We hebben ons allemaal weleens voorgesteld hoe het zou zijn om als een echte sommelier in een ogenblik onze favoriete kaas met een wijntje te kunnen combineren.


Maar wat als je nu geen echte sommelier moest zijn om je wijn met je favoriete kaas te kunnen matchen? In dit artikel geven we jou de ultieme gids om altijd de perfecte combinatie te kunnen vormen.

Eerst de wijn of eerst de kaas?

Eerst moet je jezelf de vraag stellen wat je het belangrijkste vindt voor je degustatie. Indien het de kaas is dan kies je beter voor een minder intense wijn die de smaak van de kaas mooi in de kijker zal zetten. En als je van de kaas het hoogtepunt wil maken doe je juist het omgekeerde.

Bij de Kaasconnaisseur hechten wij natuurlijk alle belang aan de smaak van kazen en daarom kiezen wij ervoor om eerste kaas te kiezen en dan de bijhorende wijn. Wil jij toch eerste de wijn de kiezen en dan de kaas? Dan vind je onderaan alvast 5 tips om je op weg te helpen.

Tips om kaas te combineren met wijn

Om gemakkelijk de kazen te kunnen combineren dienen we de kazen eerst onder te verdelen in 5 soorten: De harde kazen, de zachte kazen, de blauwe kazen, geitenkazen, rode korstkazen en uiteindelijk de all-rounders.

Harde kazen

Harde kazen zijn het resultaat van een uitgebreid rijpproces. Ze zijn vrij stevig en vallen uiteen in kruimels of scherven.

Harde kazen hebben een hartige smaak en zijn vaak wat scherper en zoutig.

Deze kazen zijn het gemakkelijkst om te combineren met wijnen omdat het vet van de kaas de tanninegehalte van de wijn tegen zal gaan. De beste combinatie is zonder twijfel met een Cabernet Sauvignon of een Rioja. En een persoonlijke suggestie van de Kaasconnaisseur: probeer zeker eens de combinatie van Cheddar en Chardonnay!

Zachte kazen

Zachte kazen zijn vaak romig en hebben een tamelijk milde smaak. Ze zijn vaak ideaal om te smelten en perfect om in plakken te snijden.

Sommige kazen, zoals Gouda, zijn op jongere leeftijd halfzacht, terwijl ze na het rijpproces een harde textuur krijgen.

Deze kazen combineer je best met een fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of Beaujolais. Rosé is ook een uitstekende keuze bij dit soort kazen.

Blauwe kazen

Blauwe kazen of schimmelkazen zijn vooral bekend door hun typische blauwe kleur. Het zijn kazen die vaak zacht en romig zijn, al zijn er vaak halfzachte kruimelige varianten die iets langer gerijpt zijn.

Sommige schimmelkazen hebben een mildere smaak, maar over het algemeen zijn dit heel scherpe en pittige kazen.

Deze kazen worden het liefst gekoppeld met zoete en zachte wijnen omdat deze een heel complementaire smaak. Onze persoonlijke favorieten zijn de heerlijke combinaties van Sauternes met Roquefort en Porto met Stilton.

Geitenkaas

Zoals de naam het suggereert is dit een kaas dat van geitenmelk geproduceerd wordt. Dit zijn heel smeerbare en kruimelige kazen met een aangename smaak en een rijke textuur. Heel typisch wordt deze kaas gecombineerd met Sauvignon blanc. Indien je iets meer variatie wil kan je gaan voor een Rosé Provencal of een fruitig alternatief zoals Beaujolais.

Rode korstkazen

Rode korstkazen zijn ook wel bekend als ‘stinkkazen’. Deze kazen hebben een heel scherpe smaak, zeker wanneer ze al iets rijper zijn. Op vlak van wijnen zijn deze kazen heel moeilijk te combineren. Daarom wordt er vaak aangeraden om deze kazen eerder met een biertje te combineren dan met een rode wijn. Indien je het toch met een wijn wil combineren, raden wij eerder aan om voor een droge witte wijn te kiezen.

Voor de échte wijnliefhebbers hebben wij ook 5 tips om de perfecte kaas te vinden die bij je wijn past:

Tips om kaas te combineren met wijn

  1. Koppel wijnen en kazen met dezelfde intensiteit
  2. Straffe rode wijnen koppel je best met een oude kaas
  3. Wijn met bubbels zijn heerlijk met zachte smeuige kazen
  4. Koppel je wijn met een kaas dat uit dezelfde streek komt
  5. Bij twijfel, neem je een stevige notige kaas.

 

Koppel wijnen en kazen met dezelfde intensiteit

Dit is zonder twijfel de belangrijkste tip wanneer het gaat over winepairing. Zo zal de zachte smaak van Gruyère aan de kant geschoven worden door een straffe wijn zoals Cabernet Sauvignon, maar zal diezelfde smaak evenwichtig in beeld komen wanneer je het combineert met een zachtere wijn zoals Pinot Noir.

Dit is de regel samengevat in een notendop:

Wijnen met een alcoholpercentage van 14,5  of hoger zijn straffer en combineren beter met een intense kaas.

Wijnen met een alcoholpercentage van 12  of lager zijn minder straf en combineren beter met een delicate kaas.

 

Straffe rode wijnen koppel je best met een oude kaas

Naarmate een kaas ouder wordt, krijgt het meer smaak aangezien het vetgehalte stijgt. Dit is ideaal om te combineren met een straffe rode wijn. Dit komt omdat het vet van de kaas de hoge tannine in de wijn zal tegenwerken. Voor de beste resultaten kies je beter voor kazen die minstens een jaar aan het rijpen zijn zoals bijvoorbeeld Cheddar, Gruyere , Machengo, Gouda of een Parmezaanse kaas.

Wijnen met bubbels zijn heerlijk met zachte smeuïge kazen

Wijnen met bubbels hebben een hoger koolzuurgehalte en zijn vaak ook een tikkeltje zuurder. Dit is overheerlijk wanneer je het combineert met een smeuïge kaas zoals Brie, Camembert of Cremont.

Koppel je wijn met een kaas dat uit dezelfde streek komt

Vaak is het genoeg om te vertrouwen in de lokale tradities en kazen te combineren met wijnen uit dezelfde streek. Enkele voorbeelden dat je zeker eens zou moeten uitproberen zijn Chardonnay met Époisses de Bourgogne en Garnacha met Manchego.

Bij twijfel, neem je een stevige hartige kaas

Wanneer je verschillende wijnen serveert, of gewoon twijfelt bij welke kaas je moet kiezen kan je het safe spelen en kiezen voor een stevige, hartige kaas.

Deze kazen hebben genoeg vet om de tannine van intense wijnen tegen te gaan, maar complimenteren delicate wijnen perfect met hun hartige smaak. Dit maakt het de perfecte allrounder optie.

Terug

Welke wijn bij welke kaas? 5 gouden tips voor betere foodpairing.

We weten allemaal wel dat kaas en wijn een geweldige match kunnen zijn. We hebben ons allemaal weleens voorgesteld hoe het zou zijn om als een echte sommelier in een ogenblik onze favoriete kaas met een wijntje te kunnen combineren.


Maar wat als je nu geen echte sommelier moest zijn om je wijn met je favoriete kaas te kunnen matchen? In dit artikel geven we jou de ultieme gids om altijd de perfecte combinatie te kunnen vormen.

Eerst de wijn of eerst de kaas?

Eerst moet je jezelf de vraag stellen wat je het belangrijkste vindt voor je degustatie. Indien het de kaas is dan kies je beter voor een minder intense wijn die de smaak van de kaas mooi in de kijker zal zetten. En als je van de kaas het hoogtepunt wil maken doe je juist het omgekeerde.

Bij de Kaasconnaisseur hechten wij natuurlijk alle belang aan de smaak van kazen en daarom kiezen wij ervoor om eerste kaas te kiezen en dan de bijhorende wijn. Wil jij toch eerste de wijn de kiezen en dan de kaas? Dan vind je onderaan alvast 5 tips om je op weg te helpen.

Tips om kaas te combineren met wijn

Om gemakkelijk de kazen te kunnen combineren dienen we de kazen eerst onder te verdelen in 5 soorten: De harde kazen, de zachte kazen, de blauwe kazen, geitenkazen, rode korstkazen en uiteindelijk de all-rounders.

Harde kazen

Harde kazen zijn het resultaat van een uitgebreid rijpproces. Ze zijn vrij stevig en vallen uiteen in kruimels of scherven.

Harde kazen hebben een hartige smaak en zijn vaak wat scherper en zoutig.

Deze kazen zijn het gemakkelijkst om te combineren met wijnen omdat het vet van de kaas de tanninegehalte van de wijn tegen zal gaan. De beste combinatie is zonder twijfel met een Cabernet Sauvignon of een Rioja. En een persoonlijke suggestie van de Kaasconnaisseur: probeer zeker eens de combinatie van Cheddar en Chardonnay!

Zachte kazen

Zachte kazen zijn vaak romig en hebben een tamelijk milde smaak. Ze zijn vaak ideaal om te smelten en perfect om in plakken te snijden.

Sommige kazen, zoals Gouda, zijn op jongere leeftijd halfzacht, terwijl ze na het rijpproces een harde textuur krijgen.

Deze kazen combineer je best met een fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of Beaujolais. Rosé is ook een uitstekende keuze bij dit soort kazen.

Blauwe kazen

Blauwe kazen of schimmelkazen zijn vooral bekend door hun typische blauwe kleur. Het zijn kazen die vaak zacht en romig zijn, al zijn er vaak halfzachte kruimelige varianten die iets langer gerijpt zijn.

Sommige schimmelkazen hebben een mildere smaak, maar over het algemeen zijn dit heel scherpe en pittige kazen.

Deze kazen worden het liefst gekoppeld met zoete en zachte wijnen omdat deze een heel complementaire smaak. Onze persoonlijke favorieten zijn de heerlijke combinaties van Sauternes met Roquefort en Porto met Stilton.

Geitenkaas

Zoals de naam het suggereert is dit een kaas dat van geitenmelk geproduceerd wordt. Dit zijn heel smeerbare en kruimelige kazen met een aangename smaak en een rijke textuur. Heel typisch wordt deze kaas gecombineerd met Sauvignon blanc. Indien je iets meer variatie wil kan je gaan voor een Rosé Provencal of een fruitig alternatief zoals Beaujolais.

Rode korstkazen

Rode korstkazen zijn ook wel bekend als ‘stinkkazen’. Deze kazen hebben een heel scherpe smaak, zeker wanneer ze al iets rijper zijn. Op vlak van wijnen zijn deze kazen heel moeilijk te combineren. Daarom wordt er vaak aangeraden om deze kazen eerder met een biertje te combineren dan met een rode wijn. Indien je het toch met een wijn wil combineren, raden wij eerder aan om voor een droge witte wijn te kiezen.

Voor de échte wijnliefhebbers hebben wij ook 5 tips om de perfecte kaas te vinden die bij je wijn past:

Tips om kaas te combineren met wijn

  1. Koppel wijnen en kazen met dezelfde intensiteit
  2. Straffe rode wijnen koppel je best met een oude kaas
  3. Wijn met bubbels zijn heerlijk met zachte smeuige kazen
  4. Koppel je wijn met een kaas dat uit dezelfde streek komt
  5. Bij twijfel, neem je een stevige notige kaas.

 

Koppel wijnen en kazen met dezelfde intensiteit

Dit is zonder twijfel de belangrijkste tip wanneer het gaat over winepairing. Zo zal de zachte smaak van Gruyère aan de kant geschoven worden door een straffe wijn zoals Cabernet Sauvignon, maar zal diezelfde smaak evenwichtig in beeld komen wanneer je het combineert met een zachtere wijn zoals Pinot Noir.

Dit is de regel samengevat in een notendop:

Wijnen met een alcoholpercentage van 14,5  of hoger zijn straffer en combineren beter met een intense kaas.

Wijnen met een alcoholpercentage van 12  of lager zijn minder straf en combineren beter met een delicate kaas.

 

Straffe rode wijnen koppel je best met een oude kaas

Naarmate een kaas ouder wordt, krijgt het meer smaak aangezien het vetgehalte stijgt. Dit is ideaal om te combineren met een straffe rode wijn. Dit komt omdat het vet van de kaas de hoge tannine in de wijn zal tegenwerken. Voor de beste resultaten kies je beter voor kazen die minstens een jaar aan het rijpen zijn zoals bijvoorbeeld Cheddar, Gruyere , Machengo, Gouda of een Parmezaanse kaas.

Wijnen met bubbels zijn heerlijk met zachte smeuïge kazen

Wijnen met bubbels hebben een hoger koolzuurgehalte en zijn vaak ook een tikkeltje zuurder. Dit is overheerlijk wanneer je het combineert met een smeuïge kaas zoals Brie, Camembert of Cremont.

Koppel je wijn met een kaas dat uit dezelfde streek komt

Vaak is het genoeg om te vertrouwen in de lokale tradities en kazen te combineren met wijnen uit dezelfde streek. Enkele voorbeelden dat je zeker eens zou moeten uitproberen zijn Chardonnay met Époisses de Bourgogne en Garnacha met Manchego.

Bij twijfel, neem je een stevige hartige kaas

Wanneer je verschillende wijnen serveert, of gewoon twijfelt bij welke kaas je moet kiezen kan je het safe spelen en kiezen voor een stevige, hartige kaas.

Deze kazen hebben genoeg vet om de tannine van intense wijnen tegen te gaan, maar complimenteren delicate wijnen perfect met hun hartige smaak. Dit maakt het de perfecte allrounder optie.